Net Specific

jodi wwwww.jodi
Del

Om JODI (NL/B)

JODI er en netkunstgruppe, der består af Joan Heemskerk og Dirk Paesmans. Gruppen var en af de første til at udnytte nettets kreative muligheder. Allerede omkring 1994 begyndte de at bruge nettet som materiale.

JODI arbejder ofte med kode i deres værker, hvor websidens normale opbygning vendes på vrangen. I JODIs værker møder brugerne et kaotisk interface, et begreb der dækker over den grænseflade, der findes mellem computer og bruger. Her er der ofte elementer, der blinker og hopper rundt på skærmen. Dette billedsprog er efterhånden blevet JODIs varemærke og måde at bruge nettet på, hvor fejlen bliver et kunstnerisk virkemiddel. Deres kaotiske, men stadig lyriske, brug af kode er af andre også kaldet for kode-poesi. Udover at bruge websider til deres værker har JODI arbejdet med e-mailen og mailinglisten som medie, hvor logikken endnu engang udfordres og fejlen er det bærende element.

Internettet er i den grad der, hvor JODIs værker hører til. Gruppen bruger alle egenskaber ved nettet, som kan påvirke værkernes udtryk. De har i nogle tilfælde pillet web-browsere fra hinanden og tilsvarende skabt deres egen version af en browser. De har også lavet egne versioner af kendte computer spil som Quake og Wolfenstein.

Ligesom mange andre netkunstnere har JODI bevæget sig ind i de sociale mediers verden. Fx i værket Global Move (2003), hvor de bruger kortsiden Google Maps. Det samme i installationen Sk8monkey on Twitter (2010), hvor brugeren af værket laver statusopdateringer på netværket Twitter ved bogstavelig talt at bruge computerens specialbyggede tastatur som skateboard. Sk8monkey on Twitter er ligeledes et eksempel på JODIs webbaserede værker, der samtidig griber ind i realrummet. JODI laver redskaber, der får brugeren til at blive en del af en performance, som de også selv er medskabere af.

Mere JODI på nettet:
http://wwwwwwwww.jodi.org/
http://jodi.org
http://sod.jodi.org/
http://oss.jodi.org/
http://404.jodi.org/
http://asdfg.jodi.org/